Mayossa Hagyományőrző Egyesület
Mayossa Hagyományőrző Egyesület
Menü
     
Lurkó Tánctábor
     
ADÓ 1%
     
Főbb események képekben
     
BEMUTATKOZUNK

Az Egyesület szakmai tevékenységének bemutatása, múltjának rövid leírása

 

1995-ben tíz fiatal megalakított egy néptáncos baráti társaságot. Soha előtte nem táncoltuk a magyarság táncait, de lelkesedéssel figyeltük a környék nagyvárosaiban működő, gyönyörű táncos produkciókat bemutató néptánccsoportokat. A csoport szakmai vezetésére felkértük Patyi Zoltánt, aki akkor már több éve az autentikus magyar zene és tánc továbbadásán fáradozott, és a Szeged-Tápéi néptánccsoport művészeti vezetőjeként dolgozott. A csoport megtanulta a Dél-Alföld jellegzetes táncait, majd újabb és újabb táncdialektusok felé vette az irányt. A viseleteket kezdetben magunk varrattuk.
1996. február 5-én a rendszerváltozás után, Kiskunmajsán elsőként alapítottunk kulturális Egyesületet, és a Mayossa Hagyományőrző Egyesület nevet vettük fel. „Keresztapánknak” a kun származású Mayossa Tóth Jánost tartjuk, akinek családja egy 1307-ben keltezett oklevél szerint első birtokosa volt városunk területének.

 

Egyesületünk céljai:


• Kiskunmajsa néphagyományainak, szellemi és tárgyi kulturális örökségének folyamatos feltárása, feldolgozása és közreadása.
• A magyar nyelvterület folklórjának gyüjtése, feldolgozása és színpadra állítása.
• Ezek érdekében felnőtt és gyermek művészeti csoportok működtetése.
• A testvérvárosi kapcsolatok kultúrális szinten történő ápolása.

 

Az elmúlt több mint tíz esztendőben az Egyesület kitartott eredeti tervei mellett, és létrehozott a városban egy ,,néptáncbázist". 2001-ben a Kincstári Vagyonügynökségtől hozzájutottunk egy ingatlanrészhez, és kialakítottunk egy próbatermet, a hozzá tartozó öltözővel, raktárhelyiséggel. A megkapott épületrészt 2002-ben jelentős önerővel felújítottuk.
A kitartó szakmai munka meghozta eredményét. Az évek során a felnőtt csoportnak eloször a „Csibe” Gyermektáncsoport, majd a Napraforgó Ifjúsági Tánccsoport biztosította az utánpótlást. Az idő múlásával a Napraforgós fiatalok beolvadtak a felnőtt táncosok közé.
De ne feletkezzünk el a megszünt Nefelejcs Asszonykórusról sem, akik 2002 és 2003-ban munkálkodtak, és érdekes színfoltjai volt Egyesületünknek.

Az egyesület mára hét tánccsoport munkáját segíti. Ezek a Tökmag Gyermektánccsoport, a Százszorszép Gyermektánccsoport,  a Bársonyka Gyermektánccsoport, a Bóbita Gyermektáncegyüttes, a Napraforgó Gyermektáncegyüttes, a Bokréta Gyermekáncegyüttes és a Mayossa Táncegyüttes.
Itt jegyezzük meg nagy-nagy büszkeséggel, hogy Kiskunmajsán körülbelül 200 táncos biztosítja a magyarság táncos hagyományainak megörzését, mely hagyományörzés egyik központja a Mayossa lett.
Az alapítástól napjainkig eltelt időszak alatt nagyon sok fellépési lehetőséget kaptunk. Átlagosan évi 30 alkalommal teszünk eleget meghívásoknak. Kialakultak azok a hagyományos, évenként ismétlődő rendezvényeink, melyekre a majsai emberek nagy számmal látogatnak el. Úgy gondoljuk, Kiskunmajsa büszke az egyik legnagyobb Egyesületére.

 

     
óra
     
Számláló
Indulás: 2007-05-09
     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Barátaink, táncos oldalak
     
Lurkós Himnusz
     

Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Lilith Megéhezik 4 - Az Apáca Show,a fantasy új epizódja elérhetõ